Карта на света според броя уеб домейни

Картата на света според броя уеб домейни на всяка държава

Британската компания Nominet, която е регистратор на домейна .uk от най горно ниво за Великобритания, създаде карта на света, в която площта на всяка държава зависи от броя домейнни имена, регистрирани в нейната домейнна зона.Домейн карта
Тъй като заеманата от всяка държава площ върху тази интересна карта зависи от броя транзакции в националния домейн, то формата и размера на държавите върху тази карта са съвсем други. Най-големият обект върху домейнната карта е Токелау – островна територия на кралство Нова Зеландия. В националния домейн на Токелау .tk са регистрирани над 31 милиона домейнни имена. Това са три острова с около 1500 души население, а тази популярност се дължи на това, че получаването на домейнно име в зоната .tk е напълно безплатно.

Домейн карта
Най-големият домейн в Европа е националният домейн на Германия – .de, като в него са регистрирани над 16 милиона имена. Някои големи държави имат по-скромни размери. Така например САЩ заема малка площ върху тази карта, понеже повечето американски сайтове са регистрирани в зоните .org и .com, които ги няма на картата, понеже не принадлежат на някоя конкретна държава.

Сирия и Сомалия почти не се виждат на картата, понеже имат съвсем малко регистрирани домейнни имена, а Северна Корея въобще я няма, понеже връзките й с Глобалната мрежа са нищожни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *