Нарушаване на авторските права

Нарушаване на авторските права

Copyright stealing

Здравейте! Реших да напиша тази статия поради много причини. От доста време наблюдавам как много хора си присвояват чужди творения. Говоря специално за IT сферата, защото имам най-голям поглед върху нея. Различни „разработчици“ представят продукти, които не са тяхна разработка. Целта им е лесни пари, в повечето случаи. Винаги ще има такива хора, но поне да намаляват, а не точно обратното. Заради това искам да апелирам СПИРАНЕ ПРИСВОЯВАНЕТО НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА!

Искам да задам няколко въпроса в тази връзка към такъв тип хора:

  • Защо постъпвате по този начин, какво Ви кара да го направите?
  • Какво е чувството на кражбата?
  • Защо лъжете клиентите Ви?
  • Как съзнанието Ви позволява да го правите?
  • Смятате ли се за истински разработчици и защо?
  • Защо не направите нещо уникално, лично от вас?
  • Според вас как се чувстват истинските автори?
  • Как ще се почувствате Вие, ако Ви откраднат авторските права?
  • Какво бихте постъпили в такъв случай?

Всеки, нормално мислещ човек, няма да открадне труда на друг. Не мога да разбера каква е тази мания, ако мога така да се изразя. Не виждам нищо хубаво в кражбата. За да се направи продукт, автора е положил труд. Явно в България малко хора, които го оценяват. Толкова ли не можете да осъзнаете, че това не е хумандно. Хубаво е когато използвате нещо чуждо да оставите някакъв текст/линк към автора.

Ще дам един банален пример с готовите форумни системи. Посещавал съм много форуми използващи CMS, а в повечето от тях няма оставен линк към официалният сайт на системата и стила, който се използва. Ако сте модифицирали стила, това не го прави автоматично ваш! Толкова съм се нагледал на такива неща, че мога с дни да обсъждам различни примери.

Не мога да търпя некоректно отношение, лъжи и кражби. Хората ви предлагат безплатен продукт, който да използвате, за да ви улесни, а вие им отвръщате с най-отвратителното. Не ми е приятно да се натъквам на такива гледки и отношение. Хората са различни, но да бъдеш човек е еднакво за всички.

Аз лично оценявам всеки труд, разбира се, който не е краден! Възхищавам се на хората, които от нищо правят нещо, на уникалните идеи, на иновативните неща в проектите. Трудно е да създадеш нещо от нулата, но изживяването, емоциите и чувствата след като е завършено са много приятни. Тогава сте удолетворен от себе си.

Автор: Иван Стоянов (Wild Wolf)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *