Първият Hyperloop на Илън Мъск

Първият Hyperloop на Илън Мъск ще е в Словакия

Предложеният от Илън Мъск проект за създаване на свръхскоростен влак във вакуумна тръба, вместо в Калифорния, може да се реализира на територията на Източна Европа – в Словакия. Компанията Hyperloop Transportation Technologies официално обяви за постигнато споразумение с правителството на Словакия за строителството на местен такъв транспорт, първият сегмент на която трябва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година.

Hyperloop

Мъск предложи идеята “Hyperloop” през месец август 2013 година, като отговор на правителствен проект за създаване на бързата железопътна линия California High-Speed Rail, която през 2029 година трябва да съедини Лос Анджелис и Сан Франциско, а влаковете да се движат по нея с “високата” скорост от 322 км/ч. Тогава Мъск заяви, че това ще е най-бавната “бърза” железопътна линия в света, но при това най-скъпа.

Илън Мъск предложи алтернатива – транспортът Hyperloop, който е 10 пъти по-евтин, а влаковете се движат във вакуум и достигат скорост от 1 223 км/ч или около 2 пъти по-висока от повечето самолети.

Мъск е твърде зает със SpaceX и Tesla, и остави проекта открит и може да се реализира от всички желаещи. Най-активни са частните компании Hyperloop Transportation Technologies (HTT) и Hyperloop Tech. HTT търси варианти за строежа на вакуумната тръба извън САЩ и сега словашкото правителство потвърди споразумението, а събитието бе отразено от словашкия вестник “Правда”.

Защо Словакия? Словакия е технологичен лидер в автомобилната промишленост, материалознанието и в енергийния сектор. В Словакия се сглобяват Volkswagen Touareg, Audi Q7, Porsche Cayenne и дори летящите автомобили AeroMobil. Държавата има всички ресурси – инженерни и технологични за построяването на европейски Hyperloop.

Hyperloop

Първият маршрут на новия вид транспорт ще свърже Братислава с Виена и Будапеща. Европейският Hyperloop ще промени транспорта в този район по безпрецедентен начин. Пътят до столиците на съседните страни ще отнема едва 8 и 10 минути, който при пътуване с автомобил отнема около 5-6 часа, а със самолет – около 1 час.

Източник: https://www.kaldata.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *